Vi har Bjarne Simonsen fra Skallerup komme og fortælle om sine oplevelser fra tiden, hvor Danmark var i krig.
Det foregår på Friskolen Skallerup, hvor vi ud over at tænde stearinlysene også vil servere kaffe og tilbehør, hvilket ved vi ikke endnu, men er der nogen, der har opskrifter fra dengang hører vi gerne fra jer.
Vort håb er, at deltagerne også vil bidrage med deres og andres oplevelser. Oplevelser som vi gerne vil bevare i arkivets samlinger til oplysning for eftertiden. Arkivets indsamlingsområde er Skallerup-Vennebjerg-Rubjerg-Mårup.
Nedenstående er et uddrag af N.C. Arildsens erindringer fra drengeårene i Vennebjerg, hvor hans far var post
Befrielsen
Jeg husker tydeligere 4. maj om aftenen da det fra BBC lød at tyskerne i Holland, Nordvesttyskland og Danmark havde kapituleret, og der skulle blive fred næste morgen.
Straks efter nyheden satte mor sig på tørvekassen i køkkenet og græd, og det var noget mærkeligt noget for en ti års dreng at se på, jeg kunne ikke fatte, hvorfor mor satte sig og græd, – når nu krigen var forbi.
Mor måtte have haft en vis fornemmelse for min situation, så jeg fik besked på at løbe ind til Niels og Stine, det var vores nærmeste naboer, for at fortælle dem, at krigen var slut.
Den 5. maj om morgenen var alle elever fra skolen på Klangshøj, hvor lærer Kristensen hejste Dannebrog. Mange fra omliggende gårde mødte op og snag med på morgensangen, og var derved med til denne spontan markering af at Danmark nu igen var frit.
Lige som der under besættelsen blev holdt alsangsstævner rundt i sognene, blev der i månederne efter befrielsen afholdt frihedsmøder.
I Vennebjerg blev alsangsstævnerne afholdt på pladsen ved Klanghøj, det samme skulle være tilfældet med frihedsmødet, men det blev på grund af regn flyttet indenfor i kirken
Et af de faste punkter var afsyngelse af frihedssangen og en tale gerne lokal deltager fra modstandsbevægelsen og ud over salmer og danske sange, sang man overalt Svend Møller Kristensens frihedssang “En Vinter lang og mørk og hård”.